Seminar ‘Van prikklok tot thuiswerken: de strijd om de arbeidstijd’

Seminar ‘Van prikklok tot thuiswerken: de strijd om de arbeidstijd’ op 21 april

 

Graag nodigen we u uit voor een seminar over arbeidstijden op vrijdagmiddag 21 april van 14-16.30 uur in de Burcht, Henri Polaklaan 9, te Amsterdam.

De arbeidstijd is vanouds een van de belangrijkste strijdpunten van de vakbeweging. Ging het een eeuw geleden vooral om het verkorten van de extreem lange werkdagen, nu gaat het vooral om de zeggenschap over de arbeidsduur en de werktijden. Dit thema heeft weer aan actualiteit gewonnen door de personeelstekorten en door de ervaringen met het thuiswerken. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt klinkt steeds vaker de roep dat we – en vooral de deeltijders – langer moeten gaan werken. Het thuiswerken tijdens de coronacrisis heeft laten zien dat vaste werktijden en een strikte scheiding tussen werk en privé niet meer vanzelfsprekend zijn. Hoe zouden arbeidsduur en werktijden in de 21e eeuw het beste kunnen worden georganiseerd?

Ton de Korte (onder andere voormalig Berenschot-adviseur en ex-directeur van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie) heeft hierover het boek ‘Van prikklok tot thuiswerken’ geschreven. Op vrijdagmiddag 21 april geeft hij een toelichting op zijn boek op een seminar van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging en de Nederlandse Vereniging voor Arbeidsverhoudingen (NVA). Piet Fortuin, voorzitter van het CNV, dat pleit voor een 30-urige werkweek, en een vertegenwoordiger van Het Potentieel Pakken, dat wil dat deeltijders meer uren gaan werken, zullen op het boek van Ton de Korte reageren.

 

Programma:

14.00    Opening en inleiding op het thema door Paul de Beer (De Burcht)

14.15    Presentatie ‘van prikklok tot thuiswerken’ door Ton de Korte

14.45    Vragen uit de zaal

15.00    Pauze

15.20    Reflectie door Piet Fortuin (CNV)

15.40    Reflectie door n.t.b.

16.00    Discussie met de zaal

16.30    Afronding door Marc van der Meer (NVA)

16.35    Borrel

 

Aanmelden voor de bijeenkomst kan door een mail te sturen naar bijeenkomst@deburcht.org.

Details
Datum: 
vrijdag, 21 april, 2023 - 14:00
Adres: 
De Burcht
Henri Polaklaan 9
Amsterdam
BijlageGrootte
Bestand Flyer27.85 KB